Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης που συμμετέχει στην κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις ευρωεκλογές, επέστρεψε χθες από τη Χίο και θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, λόγω των υποχρεώσεων του. Εν όψει της σημερινής σύσκεψης στη Μυτιλήνη για την ίδρυση του Εφετείου, στην όποια δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί, απέστειλε επιστολή προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Αθήνα, 13 Μαΐου 2009
Προς:  Τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
για το Εφετείο Μυτιλήνης

(δια του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Νικολάου Βλουτέλλη)


Ο μόνιμος πληθυσμός της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, ο  όγκος των υποθέσεων των Πρωτοδικείων αυτών, αλλά και ο αριθμός των υποθέσεων αρμοδιότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και οι εφέσεις κατ’ αυτών που θα δικάζονται από το Πενταμελές Εφετείο, η έλλειψη μόνιμης σύνδεσης των νησιών αυτών με τη Σύρο (Ερμούπολη), όπου μέχρι σήμερα είναι η έδρα του Εφετείου Αιγαίου, και έχει ως συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία και δαπάνη ιδιωτών, δικηγόρων και δικαστών, καθιστούν αναγκαία την ίδρυση ενός χωριστού Εφετείου.
Με την ίδρυση του νέου Εφετείου θα βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης για τους κατοίκους των πέντε ακριτικών νησιών (Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Χίου, Ψαρών) αφού θα υπαχθούν σε αυτό και θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση όλες τις εποχές του έτους, καθώς υπάρχει καθημερινή απ’ ευθείας συγκοινωνία Χίου Λέσβου. Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση αποφάσεων και στο Εφετείο Αιγαίου.
Δυστυχώς για τον τόπο, ούτε αυτό το απολύτως ώριμο πια ζήτημα της ίδρυσης του στη Μυτιλήνη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διεξοδικά η καταρρέουσα Κυβέρνηση Καραμανλή. Η “σταθερή και δεδομένη” βούληση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εδώ και έξι σχεδόν χρόνια εξακολουθεί να παραμένει υπόσχεση.
Ο δικηγορικός κόσμος του Βορείου Αιγαίου και του Νομού μας περιπαίζεται από την κυβέρνηση και η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχίζεται.
Οι κατά καιρούς προβληθείσες αιτιάσεις από τους εκάστοτε διατελέσαντες Υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ (από το 2004 και μετά), όπως π.χ. η ύπαρξη κατάλληλων κτιριακών και λοιπών υποδομών, ή το κόστος δαπάνης και λειτουργίας, είναι κατά τη γνώμη μου παντελώς αστήρικτες και είναι πασίδηλο ότι αποσκοπούν στην διαιώνιση του ζητήματος. Οι πάντες πλέον γνωρίζουν ότι η ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου μπλοκάρεται από τα διάφορα «καπετανάτα» και τους ανόητους τοπικισμούς – παραγοντισμούς, που καλλιεργούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, συνέπεια των οποίων είναι να ταλαιπωρούνται τόσο οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου, όσο και ο νομικός κόσμος των νησιών.
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι διατυπωμένες και επαναβεβαιώθηκαν στη συνάντηση στη Βουλή, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Ν. Βλουτέλλη με τους υπεύθυνους Βουλευτές του τομέα Δικαιοσύνης του αείμνηστου Γ.Παπαδημητρίου και Ν. Ρόβλια, στην οποία παραβρέθηκα.
Συμπαραστέκομαι στο δίκαιο αγώνα σας, όπως άλλωστε έχω πράξει από την αρχή των κινητοποιήσεων, και στα πλαίσια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου με καταθέσεις ερωτήσεων στη Βουλή, τόσο προσωπικές, όσο και από κοινού με τον αείμνηστο Καθηγητή Γ. Παπαδημητρίου.    
Με εκτίμηση,
              ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ